gratis verzendingGratis verzending

voordeligerBetaalbare producten

verdraagzaamheid wit elanGoede verdraagzaamheid

gegarandeerde kwaliteitWetenschappelijk onderbouwd

wetenschappelijk onderzoekHoogwaardige kwaliteit

Advies

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen zijn, net als mineralen, stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Vitaminen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling, maar vitaminen leveren geen energie. Ons menselijk lichaam kan zelf geen vitaminen maken, met uitzondering van vitamine D, maar dat is voor iedereen, en onder alle omstandigheden voldoende. Vitaminen zitten in onze voeding, zoals onder andere fruit, groente, vlees en brood. Door dagelijks gezond te eten, krijgt men normaal voldoende vitaminen binnen, in sommige omstandigheden is het desondanks noodzakelijk tekorten aan te vullen door middel van het innemen van een voedingssupplement.

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn, net als vitaminen, stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Mineralen zijn onder andere nodig bij het regelen van enzymen en hormonen. Mineralen zijn van essentieel belang voor de groei, het herstel en het goed laten functioneren van ons lichaam. Ons lichaam kan ook geen mineralen aanmaken, daarom is gezonde voeding van groot belang. Voor mensen die afvallen, of langdurig medicijnen gebruiken, kan aanvulling met mineralen door middel van het innemen van een voedingssupplement wenselijk zijn.

Belang van voedingssupplementen

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor uw gezondheid. U zult niet altijd direct het effect merken van het innemen van vitaminen en mineralen, maar uw lichaam kan niet zonder. Om de juiste dosering vitaminen en mineralen binnen te krijgen die u helpen uw lichaam gezond en fit te houden kan het belangrijk zijn om elke dag een multivitaminen supplement in te nemen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking haalt namelijk onvoldoende vitaminen en mineralen uit de voeding. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen: 

 • De gemiddelde Nederlander haalt niet de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en vis.
 • Onze (westerse) voeding bevat in veel gevallen onvoldoende vitaminen en mineralen.

De voedingssupplementen van Elan zijn bedoeld om een gezond voedingspatroon te verrijken. Een voedingssupplement is een geconcentreerde bron van bepaalde vitaminen of mineralen. De voedingsstoffen in het voedingssupplement Elan , hebben een aangepaste vorm, anders dan ze in de natuur voor komen. Uw lichaam kan ze op die manier beter en sneller opnemen.

Gevarieerd eten is het belangrijkste

In principe heeft u, onder normale omstandigheden, geen voedingssupplementen nodig om gezond te blijven. Een normale, gezonde voeding met veel volkoren producten, groente, fruit, zuivel, gezonde vetten en veel variatie is voldoende om van alle voedingsstoffen de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen  is het aan te bevelen om een voedingssupplement te gebruiken, als aanvulling op het dagelijkse gezonde voedingspatroon. Een voedingssupplement is dus geen vervanging van gevarieerde en evenwichtige voeding. Extra vitaminen en mineralen in de vorm van een voedingssupplement als aanvulling op de dagelijkse gezonde voeding, wordt aanbevolen voor onder meer de volgende categorieën mensen : ouderen, zwangere vrouwen en mensen die een gewijzigde spijsvertering hebben door een ingreep (ook wel Weight Loss Surgery (WLS) of bariatrische chirurgie genoemd).

Kan een overdosering van vitaminen schadelijk zijn?

De voedingssupplementen van Elan zijn volkomen veilig. Elan adviseert u de producten van Elan alleen te gebruiken op advies van uw behandelaar. U kunt de producten van Elan vervolgens zonder risico’s voor je gezondheid innemen. De hoeveelheden zijn meestal niet zo hoog dat u een schadelijke dosis binnen krijgt. Krijgt u toch teveel binnen, dan plast u dat in de meeste gevallen gewoon weer uit.

Er zijn wel bewijzen gevonden dat te hoge hoeveelheden van vitamine A, B5, B6, B13, C en D kunnen leiden tot bepaalde klachten, maar dit komt nauwelijks voor. We hebben namelijk eerder een tekort aan deze vitaminen dan een overschot. In de Elan Compass, Believe en Supreme producten zitten de vitamine B5, B6, C en D in weloverwogen dosering zodat u niet bang hoeft te zijn voor een overdosering  als u het doseringsadvies van Elan opvolgt. Elan Compass, Believe en Supreme producten alleen gebruiken op advies van uw behandelaar.

Verantwoord snel afvallen

Voorafgaand aan een medische ingreep is het mogelijk dat u geadviseerd wordt door uw behandelaar om in korte tijd een aantal / vele kilo’s af te vallen om hiermee de slagingskans van uw operatie te vergroten. Dit betekent voor u dat u in deze periode tijdelijk uw eetgewoonten drastisch zult moeten veranderen. Het zogenaamde ziekenhuisdieet is een dieetvorm die beduidend minder calorieën bevat dan een normaal voedingspatroon. Het doel van een ziekenhuisdieet is om zo veel mogelijk kilo’s vet te verliezen in een zo kort mogelijke tijd. Door het volgen van een ziekenhuisdieet kunt u wel enkele kilo’s aan lichaamsgewicht per week verliezen.

Indien u wilt afvallen in een korte tijdsperiode, dan is het van belang om de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding zeer sterk te verlagen. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten zetmeel en suikers. Koolhydraten vindt u bijvoorbeeld in brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, suikerrijke dranken (siroop, frisdrank en vruchtensap), fruit (ook gedroogd fruit), koek en snoep. Bij het volgen van een ziekenhuisdieet is het van belang dat u zeer beperkt producten consumeert die rijk zijn aan suiker of zetmeel.

Doordat het lichaam weinig koolhydraten krijgt aangeboden, worden de reserves koolhydraten die in de lever zijn opgeslagen, ook wel glycogeenvoorraad genoemd, verbruikt. Hierdoor wordt de glycogeenvoorraad in de lever kleiner, waardoor de lever slinkt. Het lichaam gaat in dit proces sneller over op de verbranding van vetten, waardoor de vetreserves worden aangesproken. Hierdoor zullen de vetreserves rondom de organen ook wat slinken.

Naast het minderen van koolhydraten in de voeding, is het van belang te letten op de vetten in de voeding. Vermijd daarom zo veel mogelijk vet en vetrijke voedingsmiddelen in uw voeding. Wel is het van belang olie en bak- en braadvet te gebruiken bij het bereiden van de maaltijd. Dit is van belang omdat deze producten in vet oplosbare vitamines  bevatten die onmisbaar zijn voor het lichaam.

Elan Whey Eiwitshake

Om het ziekenhuisdieet aan te vullen kunt u eiwitpoeder gebruiken. Hiervoor kunt u ook terecht bij Elan, in het assortiment is de Elan Whey Eiwitshake in de smaak vanille verkrijgbaar. Het wordt aangeraden om uw eiwitpoeder in een shake in te nemen, u kunt hierbij gebruik maken van een shakebeker die ook bij Elan online verkrijgbaar is. Om voldoende eiwitten in te nemen kunt u kiezen uit 1 van de onderstaande opties:

 • 1 shake voor het ontbijt (i.p.v. de kwark): 200 ml magere of halfvolle (soja)melk of karnemelk en 30 gram Elan Whey Eiwitshake poeder, eventueel aangevuld met 1 eetlepel gebroken lijnzaad.
 
 • 1 shake voor tussendoor (i.p.v. een glas zuivel): 200 ml (soja)melk of karnemelk en 15 gram eiwitpoeder Elan Whey Eiwitshake poeder of 200 ml water en 30 gram Elan Whey Eiwitshake poeder.

Voor een optimaal resultaat mixt u het vocht met de poeder in een shakebeker of een blender. 

Gebruik niet meer dan 1 keer per dag een shake zoals beschreven in de bovenstaande opties. 

Hoe lang zijn Elan voedingssupplementen houdbaar?

Het merendeel van de producten van Elan zijn meerdere jaren houdbaar. De exacte houdbaarheidsdatum is gedrukt op de verpakking van de Elan producten, wij verwijzen dan ook graag naar de originele Elan verpakking.

Hoe bewaar ik mijn Elan voedingssupplementen?

De vitaminen en mineralen van Elan zijn verpakt in kwalitatief hoogwaardig verpakkingsmateriaal. De capsules en/of (kauw-)tabletten kunt u bewaren in de originele Elan verpakking. Verder dient u de voedingssupplementen van Elan beneden de 25 °C en op een droge en donkere plaats te bewaren. De voedingssupplementen van Elan moeten ook buiten het zicht en bereik van jonge kinderen worden gehouden.

Wat is het beste moment om een supplement in te nemen?

Wij raden aan om supplementen voor of tijdens de avondmaaltijd in te nemen. In een maaltijd zit meestal ook een beetje vet. En vet helpt weer bij de opname van de in vet oplosbare vitaminen (vitamine D, en E). Op de originele verpakking van Elan vindt u ook terug wanneer het desbetreffende supplement het beste kunt innemen. Daarnaast is deze informatie ook terug te vinden op de pagina van het de betreffende product onder het tabje ‘Omschrijving’. 

Tips voor het innemen van de capsules van Elan

Hieronder vindt u een aantal praktische tips om de inname van de capsules te vergemakkelijken: 

 • Capsule, tablet of kauwtablet innemen voor of tijdens de avondmaaltijd. Op deze manier valt de capsule, tablet of kauwtablet minder zwaar op de maag. 
 • Capsule, tablet of Ferro vital tablet niet met zuivel innemen.
 • Wanneer u de capsule, tablet of Ferro vital tablet doorslikt, kunt u het beste uw kin naar uw borst bewegen in plaats van naar achteren.  
 • Capsule, tablet of Ferro vital tablet innnemen met een slokje water of andere suikervrije dranken.
 • Capsule bevochtigen in de mond zodat de buitenlaag niet kan vastplakken, op deze manier glijdt de capsule gemakkelijker door. 
 • Capsule eventueel innemen met een eetlepel suikervrije vruchtenmoes of andere suikervrije vloeibare voedingsmiddelen. 
 • Wanneer u moeite heeft met het doorslikken van de capsule, kunt u de capsule ook openschuiven en alleen de inhoud (in poedervorm) innemen met eerder genoemde voedingsmiddelen. 
 • Drink en eet geen grote hoeveelheden direct voor, tijdens of na het innemen van de capsule, tablet of kauwtablet. Op deze manier voorkomt u mogelijk een misselijk gevoel. 
 • Indien u problemen blijft houden met het innemen van de Compass, Believe of Supreme capsules of tabletten, dan kunnen de Compass, Believe of Supreme kauwtabletten uitkomst bieden.