gratis verzendingGratis verzending

voordeligerBetaalbare producten

verdraagzaamheid wit elanGoede verdraagzaamheid

gegarandeerde kwaliteitWetenschappelijk onderbouwd

wetenschappelijk onderzoekHoogwaardige kwaliteit

Maagverkleinende operaties, ook bekend als bariatrische chirurgie, zijn ingrepen die worden uitgevoerd om gewichtsverlies te bevorderen bij mensen met ernstig overgewicht of obesitas. Deze procedures zijn effectief in het verkleinen van de maag, waardoor de hoeveelheid voedsel die kan worden geconsumeerd, wordt beperkt en het hongergevoel wordt verminderd. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van verschillende soorten maagverkleinende operaties.

1. Gastric Bypass (Roux-en-Y Gastric Bypass)

Een gastric bypass is een veelvoorkomende vorm van bariatrische chirurgie waarbij een klein deel van de maag wordt afgesneden en verbonden met de dunne darm. Hierdoor wordt een nieuwe, kleinere maagzak gecreëerd, waardoor de hoeveelheid voedsel die kan worden geconsumeerd, wordt beperkt. Dit kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

2. Sleeve Gastrectomie 

Bij een sleeve gastrectomie wordt een groot deel van de maag verwijderd, waardoor een smalle buisvormige maag ontstaat. Deze procedure vermindert niet alleen de capaciteit van de maag, maar vermindert ook het hongergevoel door het verwijderen van een deel van de maag dat het hongerhormoon ghreline produceert.

3. Mini Gastric Bypass (Omega Loop Gastric Bypass)

Een mini gastric bypass is vergelijkbaar met een traditionele gastric bypass, maar met een enkele verbinding naar de dunne darm in plaats van een Y-vormige verbinding. Deze minder invasieve procedure kan vergelijkbare gewichtsverliesresultaten opleveren als een traditionele gastric bypass.

4. Maagband 

Een maagband is een siliconen band die rond de bovenkant van de maag wordt geplaatst, waardoor een kleine maagzak ontstaat. Hoewel minder invasief dan andere procedures, kan een maagband minder effectief zijn op lange termijn en vereist regelmatige aanpassingen.

5. Maagballon

Een maagballon is een tijdelijke opblaasbare ballon die in de maag wordt geplaatst om een gevoel van verzadiging te creëren. Na een bepaalde periode wordt de ballon verwijderd, waardoor de maag weer zijn normale grootte aanneemt.

Supplementen na een maagverkleinende operatie

Na een maagverkleinende operatie is het van belang om gespecialiseerde supplementen te gebruiken om mogelijke vitaminen- en mineralentekorten te voorkomen. Deze operaties kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, waardoor het risico op deficiënties toeneemt. Gespecialiseerde multivitaminen met verhoogde doses van essentiële voedingsstoffen zijn cruciaal voor een optimale gezondheid na een bariatrische operatie. Bovendien is calciumsuppletie belangrijk om botontkalking te voorkomen, een veelvoorkomende complicatie na bariatrische chirurgie. Zorg ervoor dat u deze supplementen neemt volgens de aanbevelingen van uw zorgverlener om mogelijke complicaties te voorkomen.