gratis verzendingGratis verzending

voordeligerBetaalbare producten

verdraagzaamheid wit elanGoede verdraagzaamheid

gegarandeerde kwaliteitWetenschappelijk onderbouwd

wetenschappelijk onderzoekHoogwaardige kwaliteit

Het behoud van vetvrije massa (VVM), met name spiermassa, is cruciaal tijdens gewichtsverlies. Een recente review benadrukt dat hoewel gewichtsverlies voornamelijk gericht is op het verminderen van lichaamsvet, ook een deel van de vetvrije massa verloren gaat. Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit deze review en biedt advies over welke micronutriënten gesuppleerd kunnen worden om verlies van vetvrije massa te voorkomen.

Belangrijkste conclusies uit de review

 1. Gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen Gewichtsverlies is essentieel voor het beheer van obesitas en gerelateerde complicaties. Zelfs bescheiden gewichtsverlies (5-10%) kan de glykemische controle bij mensen met type 2 diabetes verbeteren, terwijl een groter gewichtsverlies (15-25%) diabetes in remissie kan brengen.
 2. Verlies van vetvrije massa Intentioneel gewichtsverlies bij obesitas vermindert zowel lichaamsvet als vetvrije massa, waarbij ongeveer 25% van het totale gewichtsverlies bestaat uit VVM. Het verlies van vetvrije massa kan leiden tot een verminderde basale stofwisseling, maar de belangrijkste oorzaak van het afnemen van het gewichtsverlies tempo en het terugwinnen van gewicht is een verhoogde energie-inname.
 3. Rol van spiermassa Het verlies van spiermassa tijdens gewichtsverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename van spierafbraak en niet door een afname van spiereiwitsynthese. Het verhogen van de eiwitinname en het doen van weerstandsoefeningen kan de afname van spiermassa tegengaan.
 4. Invloed van GLP-1–gebaseerde medicijnen GLP-1–gebaseerde anti-obesitas medicijnen kunnen aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaken (15-25%). Hoewel er zorgen zijn over mogelijke nadelige effecten op fysieke functies door het verlies van VVM, toont de huidige data aan dat deze zorgen ongegrond zijn. Gewichtsverlies verbetert fysieke functie en mobiliteit ondanks het verlies van vetvrije massa, zelfs bij oudere volwassenen.
 5. Gewichtstoename na gewichtsverlies Gewichtstoename na gewichtsverlies is gebruikelijk, vooral wanneer anti-obesitas medicatie wordt gestaakt. Het samengestelde gewicht dat wordt teruggewonnen is vrijwel identiek aan het verloren gewicht, wat zorgt voor behoud van lichaamssamenstelling.

 

Advies voor micronutriëntensuppletie

Om het verlies van vetvrije massa te minimaliseren tijdens gewichtsverlies, kunnen verschillende micronutriënten van cruciaal belang zijn. Hier zijn de belangrijkste micronutriënten die kunnen helpen bij het behoud van spiermassa:

 1. Eiwit: Hoewel eiwit geen micronutriënt is, is voldoende eiwitinname fundamenteel voor het behoud van spiermassa. Het consumeren van voldoende eiwitten helpt bij het behouden van spiereiwitsynthese en het voorkomen van spierafbraak.
 2. Vitamine D: Vitamine D speelt een essentiële rol in spierfunctie en kracht. Adequate niveaus van vitamine D helpen bij het behoud van spiermassa en voorkomen sarcopenie.
 3. Calcium: Calcium is belangrijk voor spierfunctie en botgezondheid, wat indirect bijdraagt aan het behoud van vetvrije massa.
 4. Magnesium: Magnesium is betrokken bij spiercontractie en -ontspanning, eiwitsynthese en energiemetabolisme, wat essentieel is voor het behoud van spierfunctie.
 5. B-vitaminen: B-vitaminen, met name B12, B6 en foliumzuur, zijn belangrijk voor energiemetabolisme en eiwitsynthese, wat de spierbehoud ondersteunt.
 6. Zink: Zink speelt een rol in eiwitsynthese en spierherstel. Voldoende zinkinname kan helpen spierafbraak te voorkomen.
 7. Vitamine C: Vitamine C is belangrijk voor de collageensynthese, die spierweefsel en algehele spiergezondheid ondersteunt.
 8. Selenium: Selenium heeft antioxidanteigenschappen die oxidatieve stress verminderen, wat kan bijdragen aan spierbehoud.
 9. Vitamine E: Vitamine E heeft ook antioxidanteigenschappen die spiercellen beschermen tegen schade tijdens perioden van stress of gewichtsverlies.

Overweegt u een multivitaminen te gebruiken? De Balance tabletten van Elan zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die gebruik van maken van GLP-1–gebaseerde medicijnen gebruiken voor gewichtsverlies.

Conclusie

Het behoud van vetvrije massa tijdens gewichtsverlies is essentieel voor het behoud van fysieke functie en algehele gezondheid. Het integreren van een uitgebalanceerd dieet rijk aan de bovengenoemde micronutriënten, samen met voldoende eiwitinname en regelmatige weerstandsoefeningen, kan helpen bij het voorkomen van verlies van vetvrije massa. Door deze stappen te volgen, kunnen individuen effectief gewicht verliezen zonder significante nadelige effecten op spiermassa en fysieke functies.

Literatuur

 Conte, C., Hall, K. D., & Klein, S. (2024). Is Weight Loss–Induced Muscle Mass Loss Clinically Relevant? JAMA. Published online June 3, 2024. DOI: 10.1001/jama.2024.6586.