gratis verzendingGratis verzending

voordeligerBetaalbare producten

verdraagzaamheid wit elanGoede verdraagzaamheid

gegarandeerde kwaliteitWetenschappelijk onderbouwd

wetenschappelijk onderzoekHoogwaardige kwaliteit

Een maagverkleinende operatie, zoals een gastric bypass of sleeve gastrectomie, is een procedure die helpt aanzienlijk gewicht te verliezen. Echter, deze operatie brengt ook veranderingen in het voedingspatroon en de voedingsbehoeften met zich mee. Eén van de belangrijkste aandachtspunten na een maagverkleinende operatie is de inname van voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten. In dit artikel bespreken we waarom eiwitten zo belangrijk zijn na de operatie, onderbouwen we dit met wetenschappelijk onderzoek, en geven we praktische tips voor eiwitrijke maaltijden en producten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk na een maagverkleinende operatie?

1. Behoud van spiermassa Na een maagverkleinende operatie wordt de totale voedselinname drastisch verminderd. Dit kan leiden tot verlies van spiermassa als er niet voldoende eiwitten worden geconsumeerd. Eiwitten zijn essentieel voor het behoud en de opbouw van spierweefsel. Onderzoek toont aan dat een verhoogde eiwitinname kan helpen om spiermassa te behouden tijdens periodes van gewichtsverlies.

2. Versnelling van het herstelproces Eiwitten spelen een cruciale rol in het herstelproces na een operatie. Ze zijn nodig voor de reparatie van weefsels en de productie van enzymen en hormonen die het genezingsproces bevorderen. Studies wijzen uit dat patiënten met een hogere eiwitinname sneller herstellen en minder complicaties ervaren na de operatie.

3. Bevordering van gewichtsverlies Eiwitten hebben een verzadigende werking, wat betekent dat ze je langer een vol gevoel geven. Dit kan helpen om onnodig snacken en overeten te voorkomen, wat cruciaal is voor het succes van een maagverkleinende operatie. Bovendien verbrandt het lichaam meer calorieën bij de vertering van eiwitten dan bij vetten of koolhydraten, wat het gewichtsverlies verder kan ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek naar eiwitinname na maagverkleining

Een studie gepubliceerd in het Journal of Gastrointestinal Surgery benadrukt het belang van eiwitten in het dieet van post-bariatrische patiënten. De onderzoekers ontdekten dat patiënten die ten minste 60 gram eiwit per dag consumeerden, significant minder spierverlies en betere algehele resultaten rapporteerden vergeleken met degenen die minder eiwitten aten.

Daarnaast toont een review in Obesity Surgery aan dat voldoende eiwitinname kan helpen bij het minimaliseren van haarverlies, een veelvoorkomende bijwerking van snel gewichtsverlies na bariatrische chirurgie.

Tips voor eiwitrijke maaltijden en producten

Na een maagverkleinende operatie is het vaak een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen door de beperkte maaginhoud. Hier zijn enkele tips en aanbevelingen voor eiwitrijke maaltijden en producten:

1. Eiwitrijke producten:

 • Magere vleeswaren zoals kip, kalkoen, en rundvlees.
 • Vis en zeevruchten zoals zalm, tonijn, garnalen, en schelpdieren.
 • Zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kwark, en kaas.
 • Eiwitrijke plantaardige opties zoals tofu, tempeh, linzen, en kikkererwten.whey protein elan

2. Eiwitpoeder en -repen:

 • Voeg eiwitpoeder toe aan smoothies, havermout, magere kwark of drink het als eiwitrijke shake.
 • Gebruik een eiwitreep als snelle en gemakkelijke optie voor onderweg.

3. Eiwitrijke snacks:

 • Hardgekookte eieren
 • Noten en zaden (let op portiegroottes vanwege de caloriedichtheid)
 • Edamame (sojaboontjes)
 • Hummus met groenten

Conclusie

Voldoende eiwitinname is essentieel voor patiënten die een maagverkleinende operatie hebben ondergaan. Het helpt niet alleen bij het behouden van spiermassa en het versnellen van het herstelproces, maar bevordert ook gewichtsverlies en kan bijwerkingen zoals haarverlies minimaliseren. Door eiwitrijke maaltijden en snacks te integreren in het dagelijkse dieet, kunnen patiënten hun gezondheid en welzijn op de lange termijn verbeteren.

Referenties:

 1. “Effect of Protein Intake on Lean Body Mass in Post-Bariatric Surgery Patients: A Systematic Review.” Journal of Gastrointestinal Surgery, 2019.
 2. “Protein Requirements in Critically Ill Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Clinical Nutrition, 2020.
 3. “Nutritional Strategies to Promote Postoperative Healing.” Nutrition Reviews, 2021.
 4. “The Role of Dietary Protein in Postoperative Recovery.” Nutrition in Clinical Practice, 2022.
 5. “Satiety and Energy Intake: The Role of Protein.” Physiology & Behavior, 2018.
 6. “Optimal Protein Intake for Bariatric Surgery Patients: Recommendations and Outcomes.” Journal of Gastrointestinal Surgery, 2020.
 7. “Protein and Hair Loss after Bariatric Surgery: A Review.” Obesity Surgery, 2019.